Spojené štáty znížili odhad úrod kukurice na 6-ročné minimum

10.08.2012 Celý región

St. Louis 10. augusta (TASR) - Americkí pestovatelia kukurice môžu zaznamenať tento rok najhoršiu úrodu za posledných šesť rokov, čo je dôsledok najhoršieho sucha za posledné desaťročia. Uviedla to dnes americká vláda po tom, ako oznámila nový odhad úrod tejto komodity, ktorý skresala oproti pôvodnej prognóze o 17 %.

Spojené štáty sú najväčším producentom kukurice, sóje a pšenice na svete a Organizácia Spojených národov pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO) už varovala, že ceny potravín, ktoré po troch mesiacoch poklesu zaznamenali za júl opätovný rast, by mohli v tomto raste pokračovať.

Americké ministerstvo poľnohospodárstva dnes znížilo odhad úrod kukurice na 10,8 miliardy bušelov (1 bušel kukurice = 25,4 kg), čo by bola najnižšia produkcia od roku 2006. Ešte minulý mesiac počítalo s tohtoročnou produkciou na úrovni 13 miliárd bušelov. Čo sa týka úrod sóje, USA predpokladajú, že dosiahnu 2,69 miliardy bušelov (1 bušel sóje = 27,22 kg), čo v porovnaní s minulým rokom znamená pokles o zhruba 12 %.

Pritom ešte na začiatku sezóny pestovatelia kukurice počítali v tomto roku s rekordnými úrodami, keďže osiali najväčšie plochy od roku 1937. Mimoriadne suché počasie však všetko zmenilo a ministerstvo poľnohospodárstva tento týždeň uviedlo, že zhruba polovica úrod kukurice je hodnotená ako slabá alebo veľmi slabá. V prípade sóje do týchto dvoch kategórií spadá približne 39 % úrod.

Informovala o tom agentúra AP.
 

Vyberte región